Solstitiu de iarna – prima parte

Solstitiu de iarna – prima parte

Pe 22 decembrie, noaptea, se produce solstițiul de iarnă – Soarele intră în Capricorn. Harta acestui eveniment este o imagine de ansamblu a potențialului astrologic pentru sezonul de iarnă, fără a uita de cele două eclipse din ianuarie (despre care voi vorbi separat în alt articol).

Acest solstițiu ne dă un mare chef de vorbă. De asemenea ne place să stăm și să auzim povești, să ne întâlnim cu rude și prieteni. Mercur și Jupiter în Săgetător îi deschide la limbă inclusiv cu cei secretoși, așadar este bine să luăm o pauză înainte de a zice ceva și de a analiza scurt impactul cuvintelor. Casa și familia sunt centrul atenției în timpul celor 3 luni de iarnă ( mai în glumă mai în serios și din cauza facturilor). Saturn și Pluton se poziționează în casa a IV-a, a familiei și a căminului, acolo unde ne simțim în control și unde ne putem manifesta așa cum suntem. 

  Din perspectivă financiară, situația nu e promițătoare, după cum se vede din poziția planetei Venus în harta solstițiului, care se află în detriment ( Scorpion), în casa a II-a. Venus înaceastă hartă guvernează casa a VIII-a, acolo unde se duc banii de la noi sub formă de cheltuieli, taxe, impozite, datorii. Poziția aceasta inversată ne preconizează o perioadă cu minusuri și lipsuri la capitolul financiar. Există deasemenea și risc de pierderi pentru cei care se aventurează în cheltuieli și investiții mai mari decât își pot permite. Trigonul Neptun Venus ne împunge să punem plăcerea înaintea nevoii, chiar și când nota de plată este mare. La nivel social, se vor pune probleme de taxare ( cum se colectează, fiind vorba de Scorpion, ce/de la cine și cât), de plată urgentă a unor datorii și de acoperit goluri. Investiții în obligațiuni sau în diverse titluri nu este indicată în general în perioada iernii ( depinde desigur de harta fiecărui individ în parte, de prediposziții și aspecte).

Venus vine după o retrogradare dificilă prin Scorpion și Balanță. Cei care nu și-au încheiat socotelile cu foști parteneri, asociați sau persoane cu care am desfășurat diverse activități comune, mai au timp până pe 8 ianuarie, când se va muta în Săgetător.

Din punct de vedere financiar, cele 3 luni de iarnă nu ne încurajează să demarăm propriu zis proiecte, să ne apucăm de treabă, ci mai curând să cercetăm terenul pe care alegem să jucăm pe parcursul lui 2019. Marte în casa a VI-a în Pești, alături de Neptun, nu ne dă claritatea necesară ci, din contră, acționăm în virtutea inerției, mânați doar de impulsuri de moment sau de gura altora. Este dificil să găsim persoane/asociațipe care să ne bazăm, alături de  să începem să muncim. Excepție fac cei care desfășoară activități creative, artistice, sau a celor care sunt consilieri de dezvoltare personală, indiferent de forma în care se prezintă – cursuri, workshop-uri, sesiuni de consiliere, etc. 

Luna în Gemeni în casa a IX-a ne sugerează că vor fi 3 luni instabile din mai multe puncte de vedere.

Careul său cu Marte din Pești răspândește nervozitate, stare de spirit labilă, cu schimbări bruște de mood– de la veselie la tristețe, de la glumă la serios. Oamenii se supără repede,se simt jicniți, aruncă cuvinte pentru ca apoi să regrete. Nu credeți tot ce auziți, și nu pentru că intențiile ar fi necinstite, ci pentru că ideile sunt emise doar din perspectivă personală, fără a încorpora și o viziune mai largă.Ca exemplu, puteți avea un prieten care se jură că vă va oferi sprijinul într-o anume problemă, fără să ia în calcul că mai are alte obligații care îi necesită atenția.

O altă chestiune interesantă – identificarea nevoilor vs dorințe. Ce vreau? Pot obține? Îmi folosește la ceva? Rentează? Mulți nu mai știu ce vor, există indecizie, fluctuație, chiar și printre cei mai determinați oameni.

Conflictul dintre Marte și Lună, Lună și Neptun, ne pun și în fața unor conflicte de idei și concepte, de crezuri și idealuri. Fiecare ține la dreptatea lui și consideră că deține adevărul. Luna în casa a IX-a își propune chiar schimbarea ideilor preconcepute și a mentalităților  retrograde care ne țin în loc.

Opozițiile Lunii cu Jupiter și Mercur din Săgetător adâncesc conflictele morale și ideologice în fiecare,pentru că poziționarea este cel mai la îndemână comportament care oferă siguranță interioară, o cerință a Lunii. Însă schimburile de idei, dialogurile( chiar și cele înflăcărate), sunt o cale către cunoaștere și acceptare.

În partea a II a voi aborda tematica solstițiului dintr-o perspectivă mai puțin personală și mai mult socială. 

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.