Sirimavo Bandaranaike, prima femeie Prim Ministru

Sirimavo Bandaranaike, prima femeie Prim Ministru

sirisursa foto – LinkedInn

 

Care este primul gând pe care îl aveți atunci când auziți despre o femeie că este implicată în politică? Numărul doamnelor care activează în acest domeniu crește simțitor odată cu mișcarea de emancipare de la începutul secolului trecut. Primii pași au fost timizi și neîncrezători, însă, treptat, percepțiile au trecut de asemenea prin perioade de reforme profunde și dramatice.

Despre țările asiatice cunoaștem în primul rând că au un tratament preferențial pentru femei și nu în sensul pozitiv. Din acest motiv am fost surprinsă să aflu că prima femeie Prim Ministru a fost în Ceylon ( Sri Lanka de astăzi).

Sirimavo Bandaranaike provenea dintr-o familie de intelectuali care ocupau funcții politice, a crescut „în cunoștință de cauză”, fiind desigur un avantaj. Ascensiunea sa a venit în urma unui eveniment tragic – moartea soțului său, fiind de fapt soluția de rezervă în caz de maximă urgență. Este important de luat în considerare faptul că o femeie Prim Ministru la 1960 era o realitate S.F.

A fost o nativă Berbec cu Ascendent în Fecioară. Majoritatea planetelor sale personale se află în semne masculine: Luna în Balanță, Venus în Gemeni ( sunt planete care reprezintă atribute feminine), Marte în Leu și Soare în Berbec. Mercur, guvernatorul ascendentului, este tot într-un semn masculin, în Berbec.

 

Sirimavo Bandaranaike

 

 

Așadar, această doamnă a avut la îndemână o energie preponderent masculină, a știut să conducă,  și-a impus direcțiile dorite, a făcut să se întâmple ceea ce și-a propus. Avantaj sau nu, a reușit să se lupte pe poziții de egalitate cu rivalii săi,  a stabilit competiții și a câștigat ( nativii cu Marte dominant sunt combatanți și acceptă provocările cu ușurință).

În ce a constat puterea sa, pe care a putut să o folosească cu mare precizie și pe care a accesat-o cel mai ușor? Atât Venus, cât și Luna se află în semne de aer ( Gemeni, respectiv Balanță). A avut de partea sa capacitatea de a negocia, de a stabili relații, de a atrage oamenii de partea sa și de a-i convinge. Cum a făcut? Mercur în Berbec dispune nu doar de ascendent, ci și de Venus, iar Venus de Lună. Capătul lanțului ajunge în final la Berbec. Așadar, discuțiile nu erau doar diplomatice ( Luna în Balanță) , ci și virulente, conflictuale.

Berbecul esre casa a VIII-a, ceea ce ne spune că această doamnă  a fost un adversar de temut, care nu s-a dat de la nimic înapoi să câștige.

Sirimavo Bandaranaike a fost un model de urmat pentru generația din care a făcut parte. Copiii săi au continuat pe același drum  -fiica sa a devenit Președintele Sri Lanka, iar fiul său a ocupat funcții de Ministru în diverse guverne.

Cu siguranță, a fost o deschizătoare de drumuri. Puterea zodiei Berbec din harta sa este una imensă și intensă ( fiind casa a VIII-a). Asumarea acestui rol ( de care a fost cel mai probabil conștientă) a însemna un câștig atât pentru ea cât și pentru schimbarea mentalităților epocii.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

One thought on “Sirimavo Bandaranaike, prima femeie Prim Ministru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.