Saturn si Neptun

Saturn si Neptun

Aspectele majore dintre Saturn și Neptun (conjuncție, careu, sextil, trigon) sunt caracterizate de schimbări sociale profunde la nivel de mentalitate și moravuri, răstoarnă scara de valori, rupând prezentul de constrângerile trecutului. Semnificațiile sale sunt nuanțate de semnele zodiacale în care se petrec aceste aspecte și mai ales de semnul în care se produce conjuncția, considerată punctul de plecare pentru o serie nouă de schimbări.
Ultima conjuncție între cele două planete s-a produs în octombrie 1989 în Capricorn și mulți dintre noi au simțit pe pielea noastră efectele. Contextul astral era agitat și de Uranus, care se alăturase lui Saturn și Neptun în Capricorn.
Ce se întâmplă de fapt când se întâlnesc cele două planete?
Saturn intră în categoria planetelor sociale, adică efectele sale, fără a le neglija pe cele de nivel personal, se concentrează în special pe evenimente și schimbări care au loc în cadrul unor grupuri de oameni și implicit societate. Consolidează, construiește și face rectificări acolo unde găsește breșe. Este asociat cu tradițiile, buna cuviință, regulile și instituțiile. Saturn ordonează, arată calea cea bună și servește lecții de viață. Pe drept sau nu, a fost denumit Marele Malefic, deși, atunci când produce dezastre, o face pentru că reprezintă ultima soluție de echilibrare și îndreptare. După părerea mea, este întrecut la acest capitol de Pluton și Uranus, care au un potențial de distrugere mult mai mare și mai profund.
Saturn este asociat cu melancolia, profunzimea, seriozitatea, dorința de control, supra planificarea. Și totuși, nu de puține ori observăm că saturnieni sunt oameni care adoră și se pricep să socializeze, au impact și imaginea lor are greutate. Există multe idei preconcepute legate de semnificația acestei planete, pentru că provoacă temeri. Tranzitele sale nu sunt ușoare, dar productive din toate punctele de vedere. Efectele sale se observă atât în planul concret cât și în cel subtil.
Despre Neptun cunoaștem multă legendă și chiar până astăzi semnificațiile sale sunt greu de pătruns. Este firesc, dacă ne gândim că este asociat cu ceața, misticismul, misterele, ocultul, intuiția, legăturile cu alte planuri ale existenței. Neptunienii sunt artiști de orice fel, maeștri ai disimulării, minciunii, a marilor țepe. Atrag oamenii cu ușurință prin falsă inocență, prin aerul misterios și diafan. Nu le e rușine să recurgă la victimizare pentru a căpăta simpatie.
În plan macro, Neptun influențează generații născute pe o perioadă de cca. 14 ani (durata șederii sale într-un semn zodiacal). În tot acest timp, reușește să producă schimbări profunde în maniera-i caracteristică: o face în așa fel încât nu putem conștientiza ceea ce s-a întâmplat decât după ce faptele s-au împlinit. Ca și cum am fi orbiți, drogați, adormiți. Într-adevăr, unele schimbări se produc datorită curajului, altele însă se întâmplă să aibă nevoie de astfel de ajutoare. Pentru că multe sunt greu de acceptat cu mintea conștientă, Neptun presară prafuri magice pentru a ne rupe de linia bine trasată a existenței ( menținută de tradiționalistul Saturn).
Ce sunt însă aceste prafuri magice? Care sunt metodele sale de a ne smulge din cotidianul 3D? Asociate cu Neptun sunt drogurile, abuzurile, halucinațiile, alcoolul, toată gama de produse care ne facilitează modificarea conștiinței. Pentru cei care își doresc totuși să simtă puterea lui Neptun și fără asemenea pericole, se pot folosi de meditație, contemplare, visare, reverie și mai ales artă. Nu de puține ori, acestea se amestecă – artiștii consumă droguri, alcool, cei care meditează se ajută și de halucinogene… Neptun nu are granițe și nici nu permite existența lor. Pentru această planetă, tot ce înseamnă reguli, îngrădiri, structură bine definită e inamic declarat. Așadar, cum se va produce întâlnirea cu Saturn?
Careul este oricum un aspect astrologic dificil, tensionat. Cele două planete nu sunt tocmai prietene. Dacă ar fi să ne uităm orientativ în urmă, putem enumera următoarele evenimente notabile:
-în noiembrie 1952 Saturn și Neptun încep un nou ciclu în Balanță (cele 2 fiind în conjuncție). Acesta dă tonul schimbărilor sociale care se vor petrece până la următoarea conjuncție (octombrie 1989). În acest interval, relațiile sociale, matrimoniale, de familie, s-au modificat extrem de mult, într-un ritm alert. Criteriile după care acestea se formează, modul de interacțiune, chestiuni tabu, precum divorțul, au fost puse într-o altă formă și lumină, fiind, din punctul meu de vedere, o perioadă de emancipare foarte importantă pentru aproape toate națiunile. Moda a devenit foarte îndrăzneață, moravurile s-au relaxat, oamenii au căpătat o nouă conștiință de sine. În acest interval de timp, psihologia, arta și științele oculte au trezit din ce în ce mai evident interesul maselor.
-în 1963 am avut un careu între Saturn (Vărsător) și Neptun ( Scorpion). Careul pe semne fixe este considerat a fi cel mai dur dintre toate, pentru că este și cel mai puțin flexibil, cu o putere de acceptare și înțelegere destul de limitată. Este nevoie de multă forță pentru a mișca și impresiona semnele fixe. În acest an, ca evenimente notabile putem enumera : moartea Papei Ioan al XIII-lea, a lui JF Kennedy, tratat economic între Franța și Germania de Vest, care a însemnat o reconciliere între două țări care au fost mult timp în istorie inamice, Martin Luther King inspira mulțimea cu discursul său celebru contra discriminării rasiale, s-a efectuat primul implant de inimă artificială, se semnează tratatul dintre SUA și URSS care limita testele nucleare doar în subteran. Așadar, ceea ce părea ireconciliabil, imposibil, de neconceput, începe să prindă contur în realitate. Saturn în domiciliul său diurn a reușit să concretizeze o parte din aspirațiile lui Neptun.
În octombrie 1989, a fost un nou început de ciclu pentru relația Saturn Neptun. Conjuncția din Capricorn a fost tulburată de forța explozivă a lui Uranus, care a decis să dea o mână de ajutor la destabilizarea și chiar distrugerea vechilor structuri. Așa cum ne aducem aminte, au fost schimbări extraordinar de mari la nivel de guvernare, structuri de conducere, granițe, instituții. Oamenii, deși entuziasmați de această dată de schimbări, au devenit sceptici după ce Saturn, de data aceasta în Capricorn, le-a adus aminte că nu pot funcționa în haos, fără reguli, fără o direcție.
În 1999, careul dintre Saturn și Neptun s-a produs din nou pe semne fixe: Saturn în Taur, Neptun în Vărsător. Ce evenimente marcante s-au petrecut atunci?
-a pornit un nou război în Balcani, de data aceasta în Kosovo, ceea ce a creeat premisele apariției unui nou stat; Clinton e audiat de Senat cu privire la relația sa cu Monica Lewinski; un membru al clanului Kenedy este declarat dispărut pe când zbura deasupra oceanului, însoțit de soție și cumnată( aparent, careul Saturn Neptun este un dezastru pentru cei care poartă acest nume); se înregistrează decesul a doi regi, unul din Maroc, celălalt din Iordania ( succesiunea la tronul iordanian a fost schimbată pe ultimul moment, permițând unui moștenitor tânăr, educat în UK să acceadă la putere); la 1 ianuarie 1999 a început să circule moneda euro (ce schimbare în buzunarele noastre, care a antrenat și ruperea de monedele tradiționale, poate vechi de mai bine de 100 de ani); s-au înregistrat cutremure și tsunami (Taiwan, Atena, Vanuatu, Turcia); Rusia a început ofensiva în Cecenia; Boris Elțân demionează, fiind înlocuit de V. Putin ( o schimbare extraordinar de importantă pentru scena politică internațională).
Cu Saturn și Neptun, ruperea este ireversibilă și de neocolit. Vine pe neașteptate, ne găsește într-o stare de amorțeală, tocmai pentru a nu mai putea riposta, pentru a nu ne împotrivi prea mult.
Saturn încearcă să pună ordine acolo unde Neptun deschide către necunoscut. Nu tot ce este diferit este și bun pentru noi, mai ales dacă nu știm cum să folosim. Neptun creează mediul, introduce într-o altă realitate, Saturn îi dă o formă palpabilă, lesne de recunoscut pentru fiecare muritor în parte. Neptun este prea abstract și fără un ajutor specializat, nu poate implementa schimbări de lungă durată. Ceea ce Neptun visează, Saturn materializează, pune în aplicare. Procesul nu este unul ușor de suportat, indiferent de deschiderea pe care o arătăm.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

One thought on “Saturn si Neptun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.