Relatiile dintre planete

Relatiile dintre planete

 

 

 

 

Într-o hartă astrologică, așezarea planetelor este ordonată  de anumite reguli clare și pe baza căreia se stabilesc relații între ele. Unele sunt de prietenie, altele sunt provocatoare ori neutre. Fiecare dintre acestea compun un întreg, precum un film în care nativul este personajul principal.

Soarele este desigur pilonul principal, deoarece este cel care ne trimite combustibilul necesar de a funcționa, de a trăi în această lume. Soarele este cel care imprimă unui individ cele mai multe trăsături și care dictează tendințele principale. De aceea, zodia natală este dată de poziția astrului diurn într-un anumit semn. Luna este cea care ne arată viața noastră interioară, emoțiile, trăirile, reacțiile pe care le avem și  ce anume are o valoare inestimabilă pentru noi. Luna schimbă semnul zodiacal la circa 2 zile iar Soarele în aproximativ 30 de zile.

Mercur este o planetă rapidă ( se mută la cca 28 de zile, cu excepția perioadelor în care intră în mișcare retrogradă). Arată modul în care gândim și cum comunicăm. Îl găsim fie în compania Soarelui ( în același semn) fie în apropiere (la maxim un semn distanță). Așadar, singurul aspect major pe care îl poate face cu Soarele este conjuncția. Guvernează zodiile Gemeni și Fecioară.

Venus este, ca și Mercur, o planetă care schimbă des zodia și are de asemenea perioade de mers înapoi. Venus nu se depărtează mai mult de 47 de grade de Soare, aspectându-l fie prin conjuncție, fie printr-un sextil cu orb mare. Este patroana Taurilor și Balanțelor.

Marte este o planetă care face un tur complet al celor 12 semne în cca. 2 ani. Se mută în fiecare lună, dar perioada în care se află în mișcare retrogradă este mai mare decât a celorlalte. Are în administrare Berbecul și Scorpionul. Cu Soarele poate stabili orice aspect major (conjuncție, careu, opoziție, trigon sau sextil).

Acestea sunt considerate planete personale deoarece vorbesc despre calitățile individuale ale unui nativ. Tranzitele lor nu produc evenimente majore, însă există 2 cazuri în care acestea au un efect amplificat : perioadele de retrogradare și atunci când activează aspectele dintre 2 planete „grele” (Saturn, Jupiter, Uranus, Neptun și Pluton). De exemplu, atunci când o planetă rapidă trece printr-un semn cardinal (Berbec, Balanță, Rac, Capricorn), activează careul dintre Uranus și Pluton. Atunci se produc evenimente importante la scară globală.

Jupiter și Saturn intră deja în categoria planetelor sociale, deoarece tranzitul acestora este legat de evenimente și schimbări care au loc în pe o scară mai largă, vizând grupuri mari de oameni. Desemnează instituții, politici publice, moravuri, concepții și tendințe. Jupiter traversează tot cercul zodiacal în 12 ani alocând circa 12 luni pentru fiecare zodie. Saturn în schimb are nevoie de 28.5 ani pentru un tur complet.

Uranus, Neptun și Pluton intră în categoria planetelor de generație. Acestea stau foarte mult timp într-o zodie (Uranus 7 ani, Neptun cca. 14 ani, iar Pluton între 13 și 31 de ani, având o orbită neregulată). Creează un climat politico-economico-social în cadrul căruia cresc și se dezvoltă indivizii născuți în acea perioadă. Construiesc modele noi în societate, aduc tendințe noi, sunt responsabile cu schimbările de direcție și marile descoperiri pe care le-a făcut omenirea.

Atunci când planetele sociale și de generație stabilesc relații cu planetele personale, nativul  participă activ și este influențat de schimbările care se produc la nivel macro. De exemplu, avem un nativ cu Soare și Pluton în conjuncție în Scorpion. Acesta va rupe barierele tradiționale, se va lupta cu toată ființa sa pentru schimbare. Ceilalți, fie că-l aprobă sau nu, vor reacționa și astfel impresionantele forțe plutoniene și ale Scorpionului vor face diferența ( un astfel de nativ va alege un drum în viață diferit de cel care i-a fost implementat acasă, își va lua soarta în propriile mâini și va fi un șef redutabil).

Cea mai puternică relație care se stabilește între două planete este conjuncția. Planetele se află în același semn și cu cât distanța (orbul) este mai mică, cu atât acestea se influențează reciproc mai puternic. Conjuncția este suma între 2 sau mai multe planete care se întâlnesc într-un anumit semn zodiacal. Acestea nu vor mai fi interpretate separat, ci împreună.

Exemplu: Soare în conjuncție cu Marte în Berbec. Ambele planete sunt bine situate ( Soarele se exaltă în Berbec, Marte își are aici domiciliul). Nativul este un personaj puternic, energic, cu inițiativă, atrage oportunitățile, iubește provocările și aventurile. Se exprimă natural dar impulsiv, îi lipsește răbdarea și nu știe să cedeze.

Vorbim despre aceeași conjuncție, dar în Balanță. Soarele este în cădere, Marte în exil. Nativul este de asemenea energic, dar nu mai are aceeași naturalețe în exprimare. Se simte constrâns să acționeze, să iasă în evidență. Este mai dispus la concesii, dar nu de bunăvoie. Balanța este un semn de aer, deci mental. Persoana are multe dileme, se gândește prea mult până se decide să acționeze într-o anumită direcție.

Careul este o relație tensionată care produce un mare disconfort nativului, însă este cel mai puternic motor care motivează și alimentează ambițiile. Prin careu, nativul simte că are un dezechilibru pe care trebuie să-l corecteze dacă își dorește o viață liniștită.  Nativii care au careuri în harta natală sunt mai motivați să acționeze, să iasă din zona de confort, însă nu o fac cu zâmbetul pe buze.

Exemplu: Soare în Berbec careu Marte în Capricorn. Soarele este în exaltare, Marte de asemenea. Ambele planete se simt bine în aceste semne zodiacale, dar felul în care interacționează nu este unul plăcut. Ambii vor acțiune, însă Marte în Capricorn vrea și rezultate vizibile. Soarele în Berbec este mai motivat de acțiune și adrenalină, trăind clipa, fără să facă planuri pe termen lung. Nativul va învăța cum să se bucure de oportunitățile care apar și în același timp să aibă răbdare, să construiască o viziune pe termen lung.

Soarele în Berbec în careu cu Marte în Rac conține o altă poveste. Marte în Rac este în cădere și energia sa este slăbită de puterea emoțiilor pe care le controlează deficitar, într-o manieră pompieristică și nedelicată. Marte este un războinic prin definiție, fie pe câmp deschis (în Berbec), fie de gherilă, sau terorist ( în Scorpion). Zodia Rac are nevoie de timp, înțelegere, finețe, ceea ce îi lipsește lui Marte cu desăvârșire. Așadar impulsurile nativului sunt puternice, erup pe neașteptate și violent, caută în continuare recunoaștere și suferă atunci când se simte neapreciat, când nu ajunge la rezultatul pe care și l-a imaginat.

Opoziția este un aspect tensionat (distanță de 180◦ între planete) în primă fază, care are însă șanse mari de echilibrare și compensare. Ceea ce la început este perceput ca un conflict, ca o nepotrivire, se va putea aranja într-un frumos aspect de colaborare.

Luam ca exemplu Soarele în Balanță și Marte în Berbec. În tinerețe, nativul se confruntă cu un paradox: este sociabil, conciliant, însă are și dese momente de sinceritate crudă, de lipsă de tact. Face gafe, dă cu bâta-n baltă și este furios pentru că nu înțelege măsura ideală dintre cele două energii aparent opuse. Cu înțelepciune, autocunoaștere și alte mijloace pe care le are la îndemână, va învăța când și cum să se comporte astfel încât să fie diplomat dar ferm în același timp, sociabil însă să fie capabil să-și filtreze anturajul, să lucreze în echipă fără să-și piardă individualitatea și fără accese de personalitate.

 

Trigonul este un aspect de prietenie între două planete, care înțeleg cum să colaboreze și ce să pună la comun pentru a avantaja nativul. Există susținere reciprocă și energiile curg fluid.

Să luăm ca exemplu tot Soarele și Marte. Soarele în Săgetător este în trigon cu Marte din Berbec. Ambele sunt semne de foc, caută acțiunea, sunt curajoase și le plac provocările. Marte în Berbec este mai impulsiv din natura sa și neobosit. Soarele în Săgetător este norocos deoarece este capabil să fructifice orice oportunitate care se ivește. Așadar, nativul nu va sta pe gânduri, se va afla la locul și momentul potrivit pentru că acționează rapid și eficient, cu ținte bine determinate. Știe ce vrea și în consecință nu își va pierde timpul cu lucruri banale ori inutile.

 

Sextilul este de asemenea un aspect benefic între două planete, dar mulți astrologi consideră că este prea slab pentru a produce efecte notabile. Calitățile pe care un sextil le acordă unui nativ sunt calități pe care individul le folosește uzual zi de zi și astfel nu mai conștientizează avantajele de care dispune.

Exemplu: Soare în Gemeni în sextil cu Marte din Berbec. Nativul, prin natura sa, este deschis către cunoaștere, învățare, comunicare. Relațiile sale sunt bazate în special pe schimburi de idei, pe dialog și diversitatea discuțiilor.

 

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.