Planete retrograde in harta natala

Planete retrograde in harta natala

Încă de la începuturile mele în astrologie, am aflat că retrogradarea unei planete, mai ales în harta natală, este o condiție proastă. Urmăream cu atenție fiecare caz în parte și după mulți ani ( unii se prind mai repede, alții nu), am constatat că nu e sfârșitul lumii.

Ce înseamnă o planetă retrogradă? Simplist spus, de pe planeta noastră se vede ca și cum s-ar mișca înapoi. Dar ea de fapt își continuă traseul său firesc, prestabilit. Așadar, e o viziune geocentrică. 

Impactul retrogradării este resimțit mai puternic atunci când este vorba despre planetele personale: Mercur, Venus și Marte. Luna și Soarele nu se văd niciodată de pe Pământ ca și cum s-ar mișca invers.

Mercur retrograd

Să începem cu cel poznaș: Mercur. Are în “stăpânirea sa” comunicarea, mesajele, transmiterea de date și informații, capacitatea de primire și înțelegere a acestora, mobilitatea, discuțiile, negocierile, cuvintele în sine. Aceste calități se modelează în funcție de zodia și casa pe care le ocupă. Ce se întâmplă atunci când îl vedem pe cer mișcându-se invers? Ce se întâmplă în harta natală a cuiva care are Mercur retrograd?

Nu mare lucru, altfel decât ar fi cineva cu un Mercur direct, dar afectat de un careu cu malefice ( Marte și Saturn) sau alte aspecte tensionate. Însă acel nativ își va pune mereu întrebări ( mai mult în sinea lui și rar exprimate în exterior), va avea îndoieli, și de aceea mintea sa va fi mereu ocupată de cel puțin un subiect ( de obicei are mai multe în modul procesare). Uneori (dar nu e regulă), în anii adolescenței și în frageda tinerețe, se poate exprima împrăștiat, să vorbească foarte repede (sau foarte încet) și să simtă o dificultate în expunerile orale și scrise. Pentru că este obligat să facă eforturi considerabile în a îmbunătăți aceste aspecte din viața sa, până la urmă nativul cu Mercur retrograd la naștere ajunge un individ care se exprimă elevat și organizat, care are o comunicare excelentă și persuasivă. Ce rămâne din specificitatea lui Mercur retrograd natal? Un văl misterios care “flutură” uneori atunci când li se pun întrebări personale, de mare impact emoțional, și interesul ( secret sau fățiș) pentru mistere.

“Vedeta” actuală este Marte retrograd. Marte reprezintă energia, acțiunea, mișcarea, spiritul combativ, inițiativa, independența, individualismul. Ce face când e retrograd în harta natală? E supărat că nu poate fi el însuși. Individul își pune întrebări legate de propria identitate în raport cu ceilalți, și până ajunge la o concluzie, tinde să acționeze pentru a demonstra că este capabil, că este independent, astfel că de multe ori nu știe să ceară ajutor. Persoana cu Marte retrograd în harta natală are o agresivitate mascată care apare în situații limită, în care simte că îi scapă controlul. De ce agresivitate? De multe ori, nativul se reține extraordinar de mult, poartă cu sine timiditatea ca pe o piedică din cauza căreia nu are curajul să se expună decât doar cu cei apropiați. Dacă nu este încurajat să se exprime și este criticat, atunci poate recurge la gesturi extreme. Marte retrograd însă, de-a lungul timpului, devine un bun strateg și reușește să obțină dozajul optim de prudență și inițiativă. 

Venus retrogradă în harta natală ascunde multe talente care se revelează în mod surprinzător de-a lungul vieții. Nativul pornește pe drumul vieții cu o mare nedumerire în raport cu propria persoană: “imi plac sau nu oamenii”? Oscilează între a fi sociabili, fermecători, și închiși în ei, sensibili ( mai ales la necazurile lumii). Au momente în care se retrag și altele când sunt sufletul petrecerii. În relația cu ceilalți sunt dezamăgiți de comportamente ipocrite, și asta deseori pentru că inițial aleg să aibă încredere. La rândul lor frâng inimi ( nu au nicio reținere să se despartă, să părăsească o relație dacă aceasta nu e ce le trebuie, cu toate că suferă). Venus retrogradă nu știe când e copil câte poate să facă. Și pentru că de multe ori nimeni nu vede. Dar în timp, aparent de niciunde și pe nepusă masă, se trezesc cu niște abilitități extraordinare. Dacă aleg să le exploreze și să le folosească la capacitate maximă, pot obține rezultate extraordinar de bune. Venus retrogradă e foarte pretențioasă în relațiile parteneriale. Și asta pentru că nu poate sta îndoită sub povara nefericirii. Chiar dacă ( în funcție de poziție și aspectele din harta natală) uneori face compromisuri, se repliază imediat pentru a-și relua vocea în relație și a face ordine.

Planetele personale retrograde în harta natală sunt într-adevăr, destul de greu de cărat, dar au marele avantaj că semnalează repede unde are nevoie individul să se ajusteze, ajungând chiar să se autodepășească până la excelență. 

 

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

3 thoughts on “Planete retrograde in harta natala

    1. Mulțumesc pentru mesaj. În acest articol m-am referit doar la planetele personale, voi face unul și despre planetele sociale ( Jupiter și Saturn) și transpersonale ( Uranus, Neptun și Pluto).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.