Despre Saturn
Curând, foarte curând, Saturn va intra în zodia Pești pentru ceva vreme. O asociere între această planetă și această zodie pare greu de realizat, dar se va face. Să vedem totuși cine este Saturn?
Perceput ca profesor exigent ori ca sursa nefericirii, Saturn și-a păstrat denumirea de Marele Malefic, fără să-i pese de părerea muritorilor de rând. Este planeta la care ne uităm cu mare atenție când își schimbă poziția în zodie și casă, când face aspecte cu planetele din harta natală.
Este sau nu Saturn băiatul rău?
Dacă faci parte din categoria celor cu mare chef de distracție și vrei să ocolești responsabilitățile cu mare grație, Saturn te prinde la colț să-ți arate că viața are mai multe coordonate de funcționare. De aceea, de multe ori este acel killjoy care decide să intre peste tine și să-ți strice petrecerea, buna dispoziție. Cui îi place o astfel de experiență?
Saturn nu are treabă cu ce fac alții, este ca un tren care merge pe șina lui, cu viteza lui, în funcție de specificațiile din dotare. Dacă o ia mai repede înainte, riscă să deraieze, și de aceea, când devine influent în harta natală, nu prea avem cum să ne grăbim. Pe de altă parte, nici nu te lasă să întârzii prea mult să admiri peisajul, fiindcă ține foarte mult ca temporizarea să fie adecvată.
Ca timp și spațiu, Saturn se poziționează ca maestrul suprem de ceremonii, ghidând fiecare detaliu cu o prezicie amețitoare, nelăsând nimic la voia întâmplării. Ți se pare că poți să furi timp pentru tine și plăcerile tale? Surpriză, ajungi în locul și perioada potrivite pentru a ți se servi un model de urmat, sau o ajustare în intențiile tale. Ca să nu pierzi timpul, ocaziile și orice șansă de a construi ceva durabil în viața ta, Saturn trasează limite pentru a focaliza energia creatoare pe ceva concret și vizibil.
Limitările și frustrările lui Saturn sunt ingrediente amare din rețeta succesului, la care se adaugă răbdarea activă și eforturile permanente. De ce limitări? Ce rol au? Acestea sunt bornele care ne încadrează în ceea ce putem uman realiza, cu ceea ce avem și conștientizând ceea ce ne lipsește. Cu cât ne pierdem mai mult în proiecții care nu au un fundament real, cu atât mai mult ne simțim frustrați și lipsiți de control. Ca să câștigăm jocul, trebuie să cunoaștem terenul, regulile și timpul alocat. Dacă atenția este distrasă de cu totul alte elemente, riscăm să ajungem pe margine ca simpli spectatori. Ceea ce de multe ori uităm este faptul că Saturn limitează ca apoi să ne putem extinde. Este greu de înțeles în primă fază a procesului, pentru că vedem doar gardurile care ne separă de lumea largă.
Limitele saturniene sunt cele care ne arată potențialul pe care îl avem în acel moment, ce ne lipsește, dar și calitățile. Limitele nu sunt făcute să fie permanente, la fel cum și Saturn ne amintește că timpul curge, nimic nu se oprește în loc. Odată ce acestea se perimează, intră în joc responsabilitatea de a le depăși, de a trece la etapa următoare care ne așteaptă cu alte tipuri de experiențe.
Teama de ceea ce este dincolo de cunoașterea noastră este firească, fiindcă suntem învățați să ne purtăm de grijă, iar dacă nu, avem instinctul de supraviețuire. Deși una dintre cele mai definitorii caracteristici ale lui Saturn este prudența, a rămâne într-o poziție fixă și imuabilă este calea sigură de a ne cadorisi cu un blocaj care ne extermină însăși cele mai mici satisfacții și face loc stărilor depresive. Nu Saturn oferă depresia, ci ancorarea într-o situație, stare de fapt, poveste, care nu mai au ce să caute în viața noastră. Odată ce pornim motoarele ( nu degeaba face echipă bună cu Marte), descoperim ambiția care, alături de perseverență, ne aduce rezultate foarte bune, o evoluție vizibilă în viața noastră.
Saturn, deși promovează evoluția, schimbarea, vine și cu câteva reguli la pachet: prudența, atenția, răbdarea ( fiecare etapă este muncită corespunzător). Saturn ne vrea în locul și timpul potrivit, cu motivații bine stabilite, cu priorități care au în vedere rezultatul final. Cu Saturn reușim dacă rămânem perseverenți, fideli intențiilor, ne adaptăm și nu ne pierdem timpul cu tentații.
E Saturn antisocial, singuratic? Nu. Saturn își ține aproape oamenii care contează, și sunt puțini, fiindcă iubește calitatea așa cum o înțelege ( în funcție de harta natală). Dacă nu primește aspecte proaste și este într-o poziție angulară, Saturn știe să facă impresie bună, să se poarte în lume, să respecte regulile sociale ( știe ce cadouri să ia, ce maniere să aibă, cât și când să vorbească, etc). Pentru că e legat de tradiții ( scrise sau nu, ancestrale sau sociale), cei care îl au pe Saturn puternic în hartă vor ști să se integreze, să păstreze cutumele, fără a se pierde în desișul acestora.
Există și tentațiile lui Saturn care este fie într-o poziție dificilă în harta natală, fie primește aspecte proaste. Individul poate fi abrupt, brutal în exprimare ( uneori și gesturi), nu are răbdare, este prea concentrat pe sine și problemele sale, fără a se uita la ceea ce îl înconjoară, extrem de încăpățânat, veșnic nemulțumit de lipsa de oportunități ( de fapt, îi lipsește răbdarea de a duce la final o idee începută). Uneori se consideră prea bun/ă pentru cei din jurul său ( conștient sau nu), și ajunge să se izoleze, în loc să se integreze. Casa pe care o ocupă va fi arena de bătaie a tuturor nemulțumirilor venite pe parte saturniană.
Este greu să delimităm cât de multe daruri sau șuturi ne oferă Saturn, fiindcă depinde foarte mult de noi cum gestionăm energia sa.
Într-un articol viitor voi dezbate pe larg tranzitul său în zodia Pești, care se anunță unul foarte interesant.
Dacă doriți să primiți vești despre ultimele articole postate și noutăți, vă invit să vă abonați ( în formularul de mai jos)
[wpforms id=”1240″]