Conjuncția Jupiter Uranus – un aspect complex în timp

Conjuncția Jupiter Uranus – un aspect complex în timp

Jupiter și Uranus își dau întâlnire cam la 14 ani, începând astfel un nou ciclu în relația lor. Ambele planete dispun de o mare cantitate de energie în arsenalul lor, determinând evenimente care destabilizează o stare de fapt, o structură considerată cândva sigură. Există mai multe elemente implicate: surpriza, expansiunea, eliberarea, distanțarea, explozia, ruperea, împrăștierea, cunoașterea, experimentarea.
Jupiter este o planetă socială, cu un tur complet în jurul zodiacului în aproximativ 12 ani. Impulsionează învățarea, extinderea cunoașterii, a orizonturilor, percepțiilor și mai ales a înțelegerii. Depășește limitele anterioare prin curaj, curiozitate, dorința de a accede, de a trece dincolo de bornele prestabilite, determinând un nou set de reguli și valori. Jupiter detestă ceea ce este mic, infam, întunecos, lipsit de strălucire, de vibrație, ceea ce e prestabilit, monoton și plicticos. Stăpânește două semne mutabile – Săgetător și Pești, așadar, pentru a se manifesta, are nevoie de schimbare, mișcare, de stimuli puternici pentru a putea evolua. Jupiter este Marele Benefic, fiind asociat cu norocul, șansa, oportunitatea care pare că bate la ușă. Se inflamează ușor când este pus în fața a ceva necunoscut, neexplorat, astfel că tinde să exagereze, iar acest din urmă fapt poate fi dăunător când încearcă să transforme piatra în diamante. Jupiter se dedică plăcerilor, exagerărilor, iar când este stresat de aspecte dificile, ori este în cădere sau exil, se autoflagelează și ajunge în cealaltă extremă. Jupiter nu poate fi conținut decât de Saturn, care îi servește lecția răbdării și a echilibrului. La nivel mondial, Jupiter reprezintă banii, bogăția, afacerile, relațiile comerciale, tratatele, înțelegerile politice și economice, mediul de afaceri, chestiunile de justiție internaționale, comerțul ( în special maritim), transporturile pe distanțe luni ( maritim, aviatic). Jupiter este susținător al celor care caută adevărul, cunoașterea, care sunt deschiși să experimenteze ( de aici și șansa, oportunitatea), pălmuiește pe cei care umblă cu vorbe, bârfe, sunt invidioși, manipulează și sunt meschini, pentru că dreptatea este statuia pe care Jupiter o venerează. Jupiter are efect de creștere, expansiune, amplificare, ceea ce poate deveni problematic dacă este prea mult.
Uranus este ambivalent din punctul meu de vedere. Are manifestări aparent haotice, contradictorii, care îl fac greu de înțeles. Este o planetă transpersonală, cu influențe care depășesc sfera personală sau a spațiului cunoscut. Uranus nu e nici bun nici rău, ci depinde cum este folosit. Să ne gândim la o explozie ( care îl și reprezintă): aceasta poate să dărâme o construcție golită conștient, pregătită să fie nimicită pentru că este perimată, inutilă. În acest caz, explozia este mai rapidă decât dărâmarea cu târnăcopul. Dar dacă acea construcție nu a fost dezafectată, nu s-a acceptat faptul că nu mai este viabilă, atunci explozia ar putea ucide, ar putea lua cu sine și ceea ce s-ar fi putut salva și ar mai fi fost util.
Uranus este rapid, foarte rapid, imprevizibil și nu dă explicații. Aparent, nu are reguli, este haotic, distructiv, dispersează, nu are preferințe, atașamente. Valorile sale se proiectează către viitor, rupând astfel legăturile cu trecutul, cu ceea ce a fost și nu mai poate exista din rațiuni evolutive. Emoțiile și Uranus nu merg împreună, acestea fiindu-i străine. De aceea, tranzitele la Luna și Venus natală sunt reci, lipsite de conexiune, frustrând prin lipsă de comuniune și adeziune.
Uranus are însă și o altă fațetă, mai puțin discutată în astrologie. Deși este cel care inovează, este rebel, face invers decât este așteptat, nu se conformează regulilor sociale cu o nonșalanță istovitoare pentru ceilalți, Uranus își cunoaște foarte bine ideile, intențiile și nu poate fi convins să facă altfel. Este capabil să blocheze o schimbare, un flux de evoluție dacă acestea nu aduc cu adevărat un plus valoare. Întârzie, stagnează, până când scenariul schimbării este complet și bine definit. Iar după, urmează un șir de evenimente trepidant, care are o singură variantă la alegere: tot înainte.
Uranus și Jupiter sunt asociați cu libertatea, eliberarea, explorarea, progresul, dar în termeni ușor diferiți. Uranus este electric, haotic, rapid, trepidant. Jupiter are nevoie de un timp de evoluție, asimilare, iar schimbările vin ca urmare a unui proces de creștere. Uranus detestă constrângerile de orice fel, inclusiv cele de conduită socială, Jupiter le construiește tocmai pentru a permite evoluția.
O conjuncție Jupiter Uranus nu lasă pe nimeni indiferent. La nivel personal, în funcție de casa și planetele pe care le aspectează, aduc deopotrivă stress, șansă, schimbare și răsturnări de situație. Este vântul ( ori tornada) care împinge lucrurile să se miște. Unii o fac prea mult, exagerează, alții se agață puternic și refuză să înțeleagă că lucrurile nu vor mai fi la fel.
La nivel macro, Jupiter și Uranus impulsionează dezvoltarea în direcții care anterior au fost neglijate sau lăsate pe altă dată. Momentul vine și nu se mai poate amâna. Domeniile principale: tehnică, știință, economie, mediul de afaceri ( fiind în Taur), investiții, politici economice, monetare. Mulți vor fi tenați să-și asume riscuri, dar să nu fie orbiți de așteptări prea mari și de impactul emoțional ulterior ( Uranus răcorește puternic această parte).

                                                             Conjuncții anterioare Jupiter Uranus

8 mai 1941 în Taur
Acesta a fost unul din anii grei din istoria omenirii, fiindcă al doilea război mondial era la început, cu o desfășurare de forțe greu de imaginat astăzi. Mulți locuitori în Taur la momentul conjuncției: Luna Neagră la început, iar de la gradul 18 Soare, Saturn, Mercur, Venus, Jupiter și Uranus. Pluto la acea vreme era la 2 grade Leu. Observăm accentuarea pe semne fixe, ceea ce a dus la o escaladare a conflictelor, care pe care, fiindcă nimeni nu a fost dispus să cedeze, să negocieze, să evite distrugerile. Din punct de vedere social, era un tumult cauzat de război, nesiguranță, teorii impuse care justificau ceea ce se întâmpla și deciziile luate.
Anterior conjuncției Jupiter Uranus, a avut loc în Taur conjuncția Jupiter Saturn, în 1940, care a schimbat scena politică, alianțele, interesele, liderii și a deschis un nou ciclu economic. Deschiderea unui nou ciclu economic a fost susținută de conjuncția Jupiter Saturn încheind o etapă veche – aceea a investițiilor și speculațiilor, care au dus ulterior la falimente notabile în anii 30.
Jupiter și Uranus au continuat această tendință prin instabilitate socială, dar a avut un efect de impulsionare a producției, a industriei care trebuia să hrănească mașinăria infernală a războiului. Toate fabricile din lume lucrau la capacitate maximă, pentru a înlocui pierderile și pentru a nu rămâne în urmă. Sectoarele industriale au cunoscut un avânt, asemenea și inovația, pentru a putea fi competitivi în război. Bătălia pentru resurse ( fiind în Taur) a schimbat alianțe, a influențat decizii și a făcut ravagii. Evident, din cauza războiului, multe bunuri, imobile au fost distruse în explozii ( Uranus aici a avut un cuvânt greu). S-au înregistrat inovații în tehnica militară, aviație, comunicații și transport maritim, care pe timp de pace rămăseseră la stadiu de proiect din cauza lipsei de resurse ( anterior, economia traversase crize care diminuaseră fluxul monetar). Cu toate că producția bubuia ( ca și bombele), oamenii se confruntau cu lipsuri grave, restricții – bunurile de larg consum raționalizate, și a supraviețuit cu greu. Statele lumii au recurs la planificări strategice pentru a putea gestiona fluxul producției și implicit al economiei. În 1941, Jupiter era dispozitorul Nodului Sud din Pești – speranța era fluctuantă, în acel an războiul părea că inclină într-o anumită direcție care impunea tot mai multe restricții în privința bunăstării generale. Germania și Japonia au îndrăznit neimaginabilul – să atace Rusia, respectiv Statele Unite, ceea ce au zguduit moralul și au dus la și mai multă nesiguranță. În anii războiului s-au înregistrat acte de piraterie maritimă contra navelor care aprovizionau fronturile de război, ceea ce vedem și astăzi în Marea Roșie.
Evenimente notabile pe 8 mai 1941:
– crucișătorul german Pinguin este scufundat de către un crucișător britanic în Oceanul Indian, ducând la decesul a 555 de persoane. Pe 9 mai, un submarin german este capturat de forțele britanice, și odată cu acesta, celebra mașină Enigma cu care se scriau mesaje. Acest fapt a ajutat de a lungul războiului șa decriptarea mesajelor sensibile.
În acest an, Pluto se afla în primele grade din zodia Leu. Chiar dacă nu au fost careuri pe grad, acestea s-au resimțit brutal, prin pierderi de vieți și dezastre pe care nici nu dorim să ni le imaginăm.

11 mai 1955 – Jupiter Uranus în Rac
Această conjuncție a realizat un careu cu Neptun în Balanță, colorându-i puternic influența. Vorbim de propagandă din toate părțile, direcțiile, fiecare parte din ceea ce începea să fie Războiul Rece își justifica teoriile și își impunea propria viziune, dreptate, mod de viață. De această dată, Jupiter era stăpânul Nodului Nord din Săgetător. Economia își revenea după război, și de-abia în acest an s-a renunțat la raționalizare și s-a indus ideea de bunuri de larg consum ( pentru bunăstarea populară – conjuncția fiind în Rac).
Evenimente notabile:
-Pe 11 mai, un feribot japonez s-a scufundat după o coliziune cu o altă nava din cauza ceții dense ( aici îl întâlnim pe Neptun) în Marea Japoniei, cu peste 166 de victime. Acest accident a dus la regândirea infrastructurii de transport în Japonia.
-Pe 14 mai s-a semnat Pactul de la Varșovia, tratat care avea rațiuni economice, politice și de apărare. Acesta se dorea a fi contraponderea NATO. România de asemenea făcea parte.

20 iulie 1969 –Jupiter Uranus în Balanță

Anul 1969 a fost plin de evenimente istorice și sociale, au schimbat axa de evoluție culturală și socială, în special a mentalităților rigide și închise care încă mai planau asupra unei perioade care cunoscuse multe schimbări tehnologice, creștere economică, dar rămăsese cu mult în urmă la nivel de repere și mod de gândire. Jupiter și Uranus au presărat exploziile necesare pentru a ieși din aceste blocaje.
Jupiter era stăpânea Nodul Nord din Pești, ducând la expansiune spirituală, la topirea barierelor și pășirea dincolo de imaginabil (la propriu și figurat).
În acest an, economia, gâfâind după creșterea anterioară accelerată, intră într-o ușoară recesiune la nivel modial, bursele erau fluctuante, iar în unele țări rata șomajului și inflația au început să crească. Măsuri rapide au fost luate, ceea ce a nemulțumit o mare parte din populație, transpusă prin greve și manifestații.
Jupiter și Uranus în semn de aer au impulsionat dezvoltarea și definitivarea unor inovații în domeniile științifice și tehnologice. Franța testează primul zbor cu Concorde ( primul avion care a zburat la viteza Mach 2.04, ceva extraordinar la acea vreme). Pe 20 iulie 1969 primii oameni pășeau pe Lună.
Tot în anul 1969 a avut loc celebrul Woodstock: peste 350.000 de fani ai muzicii se adună pentru a celebra iubirea și libertatea.
De ce a fost un an cu atât de multe evenimente îndrăznețe? Venus, dispozitoarea conjuncției Jupiter Uranus, fusese în 1969 retrogradă în Berbec, accelerând, dând curaj multor inițiative de mare risc.

25 sept 1983 – Jupiter Uranus în Săgetător

Din nou se observă o ușoară recesiune economică, șomaj, inflație, tulburări pe burse. Nodul Sud era de asemenea în Săgetător. Realitatea acelor timpuri începea ușor-ușor să se destrame, fiindcă urmau conjuncțiile celor două planete cu Neptun, care au schimbar profund sfârșitul anilor 80. Ideile de schimbare zburau ca fluturii, dar încă nu s-au așezat temeinic. Din păcate, energia Săgetătorului și a lui Jupiter, marcate de Nodul Sud, au dus la dezastre aviatice notabile:
-6 septembrie un avion de linie sud coreean este doborât de autoritățile aviatice sovietice în momentul în care aparatul de zbor a intrat în spațiul sovietic fără autorizație; 269 persoane au pierit în această tragedie. Incidentul a fost recunoscut câteva zile mai târziu.
-23 septembrie – o bombă explodează într-un avion care se prăbușește in Emiratele Arabe Unite, 117 persoane fiind ucise.
-26 septembrie – un fals incident nuclear s-ar fi putut termina cu o tragedie. Se evită un război nuclear mondial pe ultima sută de metri prin identificarea corectă în de către un ofițer URSS a un avertisment de atac nuclear cu rachete americane ca fiind o alarmă falsă și astfel riposta nu se pornește.

16 februarie 1997 – Jupiter Uranus în Vărsător

Această conjuncție a avut un sextil cu Pluto din Săgetător ( zodie guvernată de Jupiter), dar Marte era retrograd în Balanță. În acest an a avut loc o criză financiară majoră în Asia, ca urmare a unor bule investiționale care au îndatorat mult, au promis îmbogățire rapidă, dar care s-a spart cu efecte neplăcute – falimente, cursuri valutare date peste cap, burse care au suferi pierderi majore. În general, economia lumii nu se prezenta foarte promițător, dar recuperarea a fost rapidă. Pentru România, această conjuncție a atins ascendentul din harta de la 1918, ceea ce pentru economia țării noastre a fost egal cu un mare dezastru. A avut loc liberalizarea prețurilor care au sărit în aer (explozie în buzunare, prețurile au crescut cu cca 155%), recesiunea economică era adâncă și soluțiile departe de cele eficiente. Salvarea a venit prin conjuncția Saturn Jupiter din Taur ( casa a IV-a a României/2000/2001), care a obligat la reforme majore. Internetul și mijloacele de comunicare mobile cunosc un mare avânt în întreaga lume.

4 ianuarie 2011 – Jupiter Uranus în Pești

În acest an, omenirea își revenea după o criză economică majoră care debutase la final de 2008. Erau primele semne timide de creștere și redobândire a speranței. Revoluțiile în tehnologie s-au accelerat, astfel că aceasta a devenit un bun de larg consum, accesibil aproape oricui. Telefoanele mobile, laptopurile, depășesc tot mai mult așteptările, social medial reunește oameni din colțuri îndepărtate ale planetei, internetul e la viteză tot mai mare. Instagram apare ca rețea socială pentru cei pasionați de fotografie. iPadul apare ca nou gadget. Pentru că această conjuncție s-a produs în Pești, s-a observat un interes crescând pentru practicile spirtuale, o deschidere extraordinară pentru acest domeniu cândva ocult sau luat în derâdere.
Din păcate, această conjuncție a fost însoțită și de un fenomen natural distructiv: cutremurul din Chile de 8,8 grade, care a fost urmat de un tsunami.
Revenind la partea economică, Grecia a avut grave probleme. Banca Central Europeana si FMI au lansat un împrumut de salvare de 110 miliarde EUR pentru a salva această țară, dar și zona euro de un posibil colaps. Condițiile au fost dure – implementarea măsurilor de austeritate, reforme structurale și privatizare a activelor guvernamentale. Mult timp, Grecia a fost un exemplu de așa nu.

Observând din exemplele de mai sus, conjuncțiile Jupiter Uranus sunt însoțite de recesiuni economice( mai dure sau mai ușoare, în funcție de întreg contextul astral), de boom în domeniul tehnologiei și inovației, dar din păcate și de accidente ori fenomene naturale extreme care au provocat multe victime.
2024?
Reperul ar fi precedenta conjuncție din Taur, din 8 mai 1941. De data aceasta, Pluto nu mai e la primele grade de Leu, ci în semnul opus, în Vărsător. Războaie avem ( de o anvergură mai mică, nu mondială), recesiunea economică deja se simte, piraterie în Marea Roșie bifat…podul din Baltimore care s-a dărâmat, bifat… Și să sperăm că atât. Că revoluțiile industriale, tehnologice, să fie susținute frumos de Pluto ( cam greu, că Taurul și Vărsătorul sunt în careu), că AI nu este prost utilizat, în speranța de profit deșănțat.
Conjuncția Jupiter Uranus e la final de Taur, astfel că cei doi protagoniști se cunosc și prin tranzitele planetelor mai rapide au interacționat deja.
La nivel economic, recesiunea nu cred că se va diminua prea rapid ( urmează careurile Jupiter Saturn, care reglementează anomalii, stopează creșterile nejustificate și fără fundament). Este important de observat creșterile de prețuri, modul în care ne raportăm la bunurile de larg consum – ce anume este cu adevărat util și ce e moft, taxe și cotizații ( cât dai ca să ai parte de servicii de bază, și alte asemenea). Este posibil să vedem falimente răsunătoare ( ca urmare a goanei după bani, profit, speculații care să umple rapid conturile) sau /și creșteri artificiale ale unor companii pentru a evita stagnarea, pierderea competitivității. Dar creativitatea care nu este însoțită de o strategie corectă pe termen lung ( Jupiter, deși amplifică, exagerează, ține dreptatea pe o scară înaltă a valorilor), poate duce la eșec dificil de gestionat.
Jupiter și Uranus în Taur pot marca oportunități pentru cei care se dedică obiectului dorinței nu doar din motive superficiale, pentru beneficii pe termen scurt, ci pentru că au credința că este potrivit cu profilul și interesele lor reale. Sunt oportunități pentru cei care înțeleg să se desprindă de trecut, sunt dispuși să încerce, să schimbe, să-și asume riscuri și să se implice.
Ce așteptări ( sau temeri) aveți în legătură cu acest aspect?
O analiză a conjuncției Jupiter Uranus în funcție de casa pe care o ocupă în harta natală puteți găsi aici:

https://youtu.be/lOdrSVvziAk?si=gTs5SLj8DTJq41ks

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

One thought on “Conjuncția Jupiter Uranus – un aspect complex în timp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.