Casele astrologice

Casele astrologice

 

 

 

 

Atunci când consultăm o hartă astrologică, suntem interesați de cele mai multe ori să știm ce ne așteaptă. Doar uitându-ne la poziția planetelor și la relațiile dintre acestea nu este suficient. Casele astrologice sunt chiar domeniile de viață care, la un moment dat, ajung în lumina reflectoarelor și ne solicită cel mai mult atenția. Pentru stabilirea acestora este nevoie să cunoaștem ora de naștere cât mai exact cu putință. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, interpretarea unei hărți astrologice devine delicată, pentru că identificarea acestora este supusă percepțiilor subiective și de moment.

Să luăm exemplul casei I, denumită și ascendent. Arată în primul rând  starea corpului  fizic și implicit aspectul exterior. Acesta însă depinde de moștenirea genetică, de aspectele pe care le face cu celelalte planete și de plasarea guvernatorului. Așadar, sunt foarte multe de luat în calcul și de aceea este nevoie de multă prudență.

De la ascendent pornește numărătoarea către celelalte case astrologice, care însă, toate, se raportează la ascendent. Acesta este zodia care răsare prima în momentul în care ne naștem și reprezintă primul nostru contact fizic cu lumea în care urmează să trăim. Din acest motiv este foarte important pentru evoluția noastră viitoare.

Casa a II-a este următoarea de la ascendent și ne indică resursele și potențialul pe care le purtăm cu noi. Acestea, neactivate, rămân latente și  în loc să ne ajute să prosperăm, ne împovărează, pentru că nimic nu se pierde. Informațiile pe care le avem din această casă se pot folosi în diverse domenii ale vieții, deoarece sunt adaptabile. Talentele, capacitățile și posibilitățile noastre de manifestare, precum și atitudinea față de acestea sunt descrise în această casă. Prin extinderea acestor semnificații și prin adaptarea lor la societatea în care trăim, casa a II mai înseamnă banii (care sunt tot o resursă), bunurile pe care le deținem, achizițiile, modul în care le obținem. De aceea, aici vedem dacă succesul financiar este ușor atins sau este nevoie de efort.

 

Casa a III-a ne arată anturajul apropiat – frați, surori, vecini și felul în care relaționăm cu aceștia. Desigur, nu toată lumea are frați, însă, cum nimeni nu este complet singur, ne uităm la cei cu care individul interacționează în fiecare zi. Arată călătoriile scurte, vizitele, intâlnirile și disponibilitatea sa pentru astfel de activități. În casa a III-a găsim și activități de tip intelectual – învățare ( inclusiv școala și liceul), cursuri de scurtă durată, scris și citit. Tot aici se formează și primele conexiuni între informațiile asimilate, dând naștere gândirii. Abilitățile de comunicare și felul în care individul reușește să transmită informațiile pe care le deține sunt prezente tot aici.

Casa a IV-a este o casă a identității moștenite pe linie de familie. Ne arată relația pe care individul o are cu părinții săi, viața de familie și posibile evenimente care să-i marcheze evoluția. Tot aici găsim informații despre locuința individului, cum o amenajează, cât este de primitor și deschis, cât de des se mută… O aspectare dificilă a acestei case poate însemna și o slabă încredere în sine, un fundament viciat de temeri și probleme care provin în mare parte din necunoașterea tiparelor comportamentale și de gândire pe care familia le imprimă asupra sa.

Casa a V-a este o continuare a casei precedente, pentru că ne arată de asemenea încrederea în sine, dar dobândită prin muncă proprie. Aici vedem cât de conștient este nativul de propria individualitate  – uneori stima de sine este foarte mare, alteori scăzută, în funcție de harta natală. Un Saturn în această casă se axează mai mult pe lipsurile personale decât pe atuuri, este mai pesimist și de aceea vedem nativi care se vaită că nu se simt în stare să facă față unor provocări. Cu un Soare în această poziție, persoana este mândră și se supraestimează, ceea ce însă poate îndepărta o mare parte din oameni. Casa a V-a reprezintă și șarmul personal care ajută în situații dificile. Hobby-urile, plăcerile, spiritul aventurier, riscurile, se regăsesc tot aici. Individul are nevoie să-și depășească limitele și nu o poate face decât forțând barierele. Oamenii cu planete în această casă sunt rebeli, caută să schimbe ordinea firească și demult stabilită, nu se supun regulilor.

Casa a V-a mai are două domenii foarte importante în grijă: dragostea și copiii. Cum o trăiește și ce așteptări are nativul de la dragoste aici vedem. Atitudinea sa față de copii și urmași, în colaborare și cu casa a IV-a, o extragem și din casa a V-a.

Casa a VI-a urmează în principal două obiective: grija pentru starea de sănătate și munca. Planetele, în afară de Marte, nu se simt bine în această casă pentru că sunt supuse presiunii și stressului. Aici vedem cum își face fiecare meseria și chiar putem extrage informații despre posibilele domenii în care nativul să activeze. Sănătatea devine o preocupare  atunci când individul nu știe să facă față provocărilor și se consumă pe interior. Tot casa a VI-a ține de chestiuni administrative, acte și documente, acolo unde este nevoie de atenție și concentrare.

În casa a VII-a găsim partenerul/partenerii, asociații, soțul/soția, căsătoria și orice alt tip de contract. În egală măsură, aici ne vedem și confruntările directe, inamicii declarați și provocările care ne vin din partea celorlalți. În acest punct începem să părăsim individualitatea și ne îndreptăm către comunitate, să ne cunoaștem și din prisma celorlalți.

Semnificațiile casei a VIII-a sunt deosebit de complexe și delicate, acoperind domenii care aparent nu au legătură. În primul rând ne vorbește despre schimburile energetice și efectele lor asupra noastră și de aceea aici ne uităm când vine vorba despre bani și utilizarea acestora, în special achiziții, împrumuturi, investiții, moșteniri. Așadar, anunță decese și ceea ce primim de pe urma acestora. Moartea nu este numai fizică, ci și la nivel interior, astfel că această casă mai înseamnă și crize personale, renunțări, reinventări. Din acest motiv, popularea sa cu planete este privită cu teamă și multă considerație. Atunci când aceste procese se petrec anevoios și nativul le refuză, survin accidente, îmbolnăviri, operații. Astrologia modernă include aici și sexul, ca o manifestare a schimburilor energetice profunde și intime dintre indivizi.

Casa a IX-a trece de la nivelul fizic și intim al casei precedente la o abordare mentală generalistă bazată pe experiențele trăite direct de individ. Aici găsim mentalitățile nativului, capacitatea de a face conexiuni, intuiția. Este un domeniu care caută dezvoltarea personală și să se separe de limitări. Din acest motiv anunță de multe ori ieșiri din mediul familiar – excursii în afara țării, experiențe cu oameni diferiți, deschidere către învățare și formare permanentă. În casa IX-a individul tinde spre înțelepciune, dar nu în prima parte a vieții ( mai ales înainte de 30 de ani, prima întoarcere a lui Saturn, considerată pragul maturizării în esență). La început, nativul își valorifică și expune experiențele și ideile personale, nu acceptă sfaturi ori idei contrare și se consideră destul de inteligent pentru a face față oricărei provocări. Parcursul vieții îl va învăța să privească dincolo de curtea sa și să-și schimbe radical viziunile.

Casa a X-a este zenitul unei hărți astrologice și este considerată a doua cea mai importantă casă (după ascendent), deoarece ne vorbește despre identitatea unui individ din punct de vedere al responsabilizării sociale, despre imaginea sa în comunitate, renumele pe care și-l face. Extrapolând, semnifică parcursul carierei, alegerile pe care le facem în privința meseriei, felul în care își etalează realizările personale și profesionale.

Casa a XI-a materializează ideile și concepțiile născute în casa a IX-a și la care am muncit în casa a X-a. Aici se află planurile și proiectele pe termen lung, capacitatea lor de funcționare, prietenii, colaboratorii și oamenii pe care ne putem baza. Este o casă dinamică în care putem vedea cu ochii noștri de ce anume suntem capabili. Mai arată în egală măsură grupurile în care activăm sau la care aderăm pe termen lung.

Casa a XII-a este locul cel mai misterios și ascuns din toată harta natală. A fost asociată cu subconștientul sau, și mai profund, cu inconștientul, pentru că aici se adună procesele mentale, emoționale și nu numai, care rulează fără ca noi să fim conștienți și care, nu de puține ori, ne dau senzația că suntem prizonieri. Nu cunoaștem și nu stăpânim pe deplin puterea planetelor care s-ar afla în această casă, acestea manifestându-se de multe ori în afara puterii noastre de conștientizare și autoncontrol. Desemnează potențialele pierderi, renunțări și sacrificii în favoarea celorlalți. Totuși, această casă ne atrage atenția că avem nevoie de momente de singurătate pentru a ne pune gândurile în ordine. Îi favorizează pe cei care studiază intens sau fac cercetări. Oamenii cu planete în casa a XII-a au o intuiție bună și percep extraordinar de bine subtilitățile.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.