Astazi despre femei

Astazi despre femei

 

 

 

 

“Zoe, fii bărbată”! Cunoaștem cu toții piesa lui Caragiale și intriga încurcată din piesa sa. Amantul său o încurajează să rămână puternică prin accesarea unor calități ce aparent nu îi sunt la îndemână. Inițial, acesta o comparase cu o copilă. Dar dacă revedem piesa, observăm că personajul cel mai lucid și asertiv este chiar ea.

O femeie în pantaloni, vorbind la modul figurat, nu este privită cu bunăvoință, indiferent de societate. Dar dacă își ascunde aceste calități sub clișee feminine, atunci este admirată și lăudată pentru complexitatea de care dă dovadă.

A nega adevărata natură este un fapt cu consecințe grave, pentru că acceptarea propriei identități și mai ales asumarea acesteia reprezintă pilonul principal de care se sprijină însăși viața.

Relațiile dintre femei și bărbați rareori au fost simple ori liniștite. De-a lungul istoriei s-au creeat complexe de inferioritate/superioritate care au dat naștere la comportamente discriminatoare, percepții și mentalități negativiste. De fapt uităm că suntem făcuți să trăim unii cu ceilați.

Odată cu apariția conceptului de arhetip, femininul și masculinul au căpătat definiții bine conturate în teoriile psihologice, ajungând treptat până la fiecare individ în parte.  În astrologie, această distincție a fost făcută în urmă cu milenii, dar nu pentru a defini sexul cuiva, ci pentru a specifica anumite trăsături și pentru a determina o pondere a calităților  în viața cuiva. Semnele zodiacale au fost împărțite în feminine și masculine, în nocturne și diurne. Semnele masculine ( Berbec, Gemeni, Leu, Balanță, Săgetător, Vărsător) sunt asertive, inițiază, conduc, au dorințe și motivații puternice. Se manifestă cu preponderență în exterior, produc schimbări vizibile în comunitatea în care trăiesc prin acțiunile și exemplele pe care le oferă. Semnele feminine sunt receptive, lucrează indirect, trimițând impulsul acțiunii către semnele masculine prin manifestarea dorinței. Au o subtilitate în felul în care își gestionează viața fiind preponderent introvertite. Cer, așteaptă, caută priceapă și să fie înțelese în profunzime, ceea ce semnele masculine rareori au răbdare să facă.

Pentru a le evidenția, aceste două tipologii au fost definite de cele mai multe ori prin antiteză. În  realitate, se completează reciproc. Sexul tare vs sexul frumos nu înseamnă bărbat vs femeie. De multe ori vedem bărbați frumoși și femei puternice. Aceste imagini atât de diferite față de clișeele bine înrădăcinate devin la maturitate motive de frustrare, de conflict și de neacceptare. Unui mascul îi va fi greu să recunoască tăria de caracter și puterea unei femei pentru că a fost educat ca el să ocupe această poziție. A descoperi la un bărbat trăsături de caracter considerate strict feminine ( exteriorizarea emoțiilor, empatie, intuiție, etc) constituie o mare rușine și o decădere din grațiile cercurilor sociale. O femeie care folosește cu succes abilități masculine va fi o scorpie care și-a pierdut femininatea și odată cu ea dreptul la fericire alături de un partener demn.

Societatea are doza sa de ipocrizie. Consumăm produse de artă, de literatură, de presă, în care sunt elogiați bărbații arătoși, femeile războinice ( sunt mai sexy). Ca urmare a luptelor intense duse de femei, în ultimele decenii societățile apusene au început să le ofere din ce în ce mai multe șanse de a se evidenția. Atingerea unui echilibru mai are însă de așteptat, pentru că natura conflictuală a omului acceptă cu greu să se schimbe.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.