Ascendentul

Ascendentul

 

 

 

Odată cu definirea conceptului de personalitate, s-au conturat de asemenea noțiunile de individualitate și unicitatate care ne diferențiază de marea masă. Avem asemănări, dar și deosebiri. Ponderea acestora și melanjul de caracteristici formează amprenta personală pe care o lăsăm în fiecare domeniu al vieții.

Ascendentul unui individ este o compoziție complexă deoarece reprezintă punctul de forță maximă pentru un nativ. Este prea puțin să-l descriem ca fiind un indicator al personalității, înfățișării fizice și aparențelor.

Ce este de fapt ascendentul? Prima zodie care răsare în momentul nașterii. Este prima rază de lumină (chiar și când este vorba de o naștere nocturnă) care ne întâmpină și prin care obținem primele informații fizice despre lumea în care urmează să trăim. Așadar, zodia în care se află ascendentul ne oferă informații despre corpul fizic  – stare de sănătate, robustețe, trăsături fizice – și despre prima impresie pe care o trimitem conștient sau nu către ceilalți.

Ascendentul este cel care colectează energia celorlalte planete din harta natală și le trimite să lucreze efectiv pentru nativ. De aceea se numește și punct de materializare, indiferent că vorbim despre realizări materiale, personale, spirtuale sau din orice altă sferă. Aspectele majore ale planetelor față de punctul ascendentului  (conjuncție, trigon, sextil, careu)  stabilesc o legătură directă care facilitează utilizarea lor efectivă. De exemplu, un trigon între Marte și Ascendent este un indiciu că persoana în cauză este energică și că este capabilă să depună eforturi pentru a-și atinge scopurile.

Un caz special este conjuncția, fiind și cel mai puternic aspect între două planete/puncte de referință. Atunci când o planetă se află în același semn zodiacal cu ascendentul aceasta va avea o importanță majoră pentru viața individului, deoarece își va pune amprenta pe realizările și parcursul de viață al individului.

Dacă într-o hartă natală există mai multe planete care însoțesc ascendentul, atunci constatăm că cel în cauză este un personaj puternic, care atrage atenția ca urmare a multiplelor posibilități de exprimare și a talentelor cu care este înzestrat. În cazul în care acestea nu sunt cultivate sau potențate, în loc să ajute personajul să crească, îi vor creea probleme pentru că nu își găsesc portița de manifestare.

Calitățile ascendentului se dezvoltă de-a lungul vieții prin experiență personală, educație, depinzând de baza cu care pornește din familia sa natală, de epoca în care trăiește, de evenimentele care îl marchează. O perioadă de pace și prosperitate permite cultivarea talentelor personale și explorarea capacităților pe care le deținem. În schimb, cei care se străduie să-și ducă viața de azi pe mâine au infinit mai puține șanse de a se autocunoaște, însă au posibilitatea nefericită de a-și testa tăria de caracter.

De aceea, chiar dacă întâlnim indivizi care au același ascendent nu este garantat că au și același drum în viață sau aceleași trăsături. Totuși, se pot remarca puncte comune.

Ascendentul în zodii de foc (Berbec, Leu, Săgetător) este un personaj impulsiv, mai ales până în 30 de ani, perioadă în care Saturn ne dă testul maturității la prima sa întoarcere la poziția pe care o ocupa când ne-am născut. După acest pas major, ascendentul în semn de foc învață să-și direcționeze energia, scopurile și resursele pe care le are. Devin mai siguri și mai realiști (în comparație cu perioada de până la 30 de ani când sunt entuziaști și totul este posibil).  Pun preț pe sinceritate, sunt direcți și nu se sperie de dificultăți. Au o abordare simplă și aparent nerafinată a chestiunilor sensibile, însă acești nativi detestă să se complice, dramele emoționale și tentativele de manipulare.

Ascendentul în zodii de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn) este caracterizat de un calm aparent, însă indivizii se gândesc intens la ziua de mâine, își fac planuri de viitor și sunt preocupați propria siguranță. În principiu nu le place să riște, dacă o fac, au grijă să-și facă planuri de rezervă și își iau măsuri de precauție. La prima vedere pot părea neinteresanți, însă avem surpriza să descoperim persoane plăcute, amabile, sociabile. Pot face excese la mâncare ( prea mult  dacă arată bine și este rafinată  sau diete drastice de slăbit și detoxifiere dacă simt că este ceva în neregulă cu ei). Sunt mari amatori de oferte, chilipiruri și negocieri, chiar și când situația materială este favorabilă.

Ascendentul în zodii de aer (Gemeni, Balanță, Vărsător) are ca punct de referință mobilitatea. Indivizii circulă mult și des, le place să se plimbe, sunt sociabili și vorbesc de curiozitate cu toată lumea. Mintea lor este precum o ruletă neobosită și de multe ori se încurcă în propriile idei. Stăpânesc arta conversației și a manipulării subtile, știu să argumenteze și să convingă. Aceștia sunt nativi capabili să urmărescă cu succes mai multe scopuri în același timp. Pot fi percepuți ca fiind superficiali pentru că ei se așază la discuții serioase doar cu persoane cu care se simt compatibile din punct de vedere mental.

Ascendentul în semne de apă este unul care induce în eroare cel mai des. Nativii par naivi și neajutorați ( poate face excepție ascendentul în Scorpion, a cărui putere cu greu poate fi ascunsă), însă la nevoie dau dovadă de o forță interioară extraordinară atunci când se află în situații dificile. Au nevoie de încurajare, susținere morală (nici cea financiară nu strică), de semne de afecțiune și iubire. Mulți sunt timizi la primele întâlniri, dar pe parcurs devin degajați. La fel ca și semnele de pământ, sunt oameni care se îngrijorează des, însă sub o altă formă. Au teamă de necunoscut, de neprevăzut ( mai ales dacă au și premoniții, intuiții sau stări de agitație interioară).

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.